Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 Ανατολικά στη Μεσόγειο





«Ανατολικά στη Μεσόγειο»


Σύνθεση μουσικής: Βασίλης Θ. Κασούρας
Στίχοι: Γεώργιος Τεμεκνίδης, Βασίλης Κασούρας, Δημήτρης Πύρινος





Ερμηνεία τραγουδιών απο τον Βασίλη Κασούρα, την Καίτη Κουλλια, και την Κατερίνα Σιάπαντα.


Έπαιξαν οι μουσικοί:

Κασούρας Βασίλης :   ούτι, λαούτο, ταμπουρά, λαούτο πολίτικο, baglama saz, tzoura saz, rubup, μπαγλαμά.

Γκουβέντας Κυριάκος: βιολί
Αμίν Αλαγκαμπού :  κρουστά 
Μάρδας Αγαμέμνονας : κόντρα μπάσο

και οι


Δεμελής Γιώργος : κανονάκι
 Πασχαλίδης Βαγγέλης : σαντούρι 
 Βλάχος Λεωνίδας : τρομπέτα 
Πετρίδης Ηλίας : ηλεκτρικό πιάνο  
Πιτροπάκης Γιώργος:  κλασική κιθάρα 
Τσακίρης Ευθύμιος : φλάουτο
Μπασλαμούσκας Δημήτρης:  κόντρα μπάσο 
Μπαχαρίδης Βασίλης : κρουστά  
Πιληλής Θανάσης : midi πιάνο 
Γευγελής Βαγγέλης:κλαρίνο, ζουρνά 
Γευγελής Τάσος : τρομπόνι  
Βέλκος Τραϊανός : τρομπέτα 
Πουλαντσακλής Γιώργος :  κεμανέ


Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στην δισκογραφία, ο Βασίλης Κασούρας μας παρουσιάζει ένα ηχητικό υλικό, το οποίο μεταφέρει τις εμπειρίες και τα ακούσματα από την μακροχρόνια τριβή του και την επιμελή ενασχόλησή του, με το συγκεκριμένο είδος της μουσικής που χαρακτηρίζεται ως δημοτική και λαϊκή μουσική της Ελλάδας.
Την συγκεκριμένη μουσική πρόταση πλαισιώνουν δέκα καινούργιες συνθέσεις του Βασίλη Κασούρα, καθώς και μια μουσική διασκευή σκοπoύ της Μαύρης θάλασσας που κινούνται πάνω σε ήχους, οι οποίοι περιφέρονται σε μουσικούς δρόμους με επιρροές από τον περιβάλλοντα χώρο, φιλτραρισμένοι μέσα στους αιώνες, φορτισμένοι συναισθηματικά, λαμπεροί και διάφανοι, με εναλλαγές ρυθμών όπως ο ζεϊμπέκικος, ο μπάλος, ο καρσιλαμάς, ο καλαματιανός, συνδυασμός που εκπνέει την αίσθηση και την εικόνα της Βορειοανατολικής Μεσογείου.
Όλα τα κομμάτια είναι παιγμένα από φυσικά όργανα όπως ούτι, βιολί, λαούτο, ταμπουρά, κρουστά, κανονάκι κλπ, εκφρασμένα από άριστους εκτελεστές όπως τον Κυριάκο Γκουβέντα, τον Αμίν Αλαγκαμπού, τον Αγαμέμνονα Μάρδα και μια μεγάλη ομάδα μουσικών συνεργατών του συνθέτη, αγκαλιασμένα από λιτές αρμονίες.
Τα τρία είναι οργανικά, στα υπόλοιπα έξι ακούγονται στίχοι του φιλόλογου Γιώργου Τεμεκενίδη, ένα με στίχους του Δ. Πύρινου και ένα με στίχους του συνθέτη.
Οι ερμηνείες του Βασίλη Κασούρα και οι ξεχωριστές φωνές των ερμηνευτριών Καίτης Κουλλιά και Κατερίνας Σιάπαντα αφήνουν μια αίσθηση θαλάσσιας αύρας και φτάνουν το ακουστικό αποτέλεσμα σε αρκετά αρεστό επίπεδο.
Στο εικοσιτετρασέλιδο ένθετο, παρουσιάζονται σε δυο γλώσσες οι στίχοι των τραγουδιών, συνοδευόμενοι απο τις καλλιτεχνικές δημιουργίες ακουαρέλας του Σάκη Παπαγιάννη, δίνοντας έτσι και μία οπτική άποψη στην εν λόγο παραγωγή.
Ένα ταξίδι στο φωτεινό γαλάζιο, στον καθαρό ουρανό, σε ένα πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα, στο θρόισμα των φύλλων του δάσους, στο φτερούγισμα των πουλιών και στο πλατάγισμα του κύματος στην αμμουδιά!
Δηλαδή με άλλα λόγια η αλήθεια.





'East of the Mediterranean'

The way it sounds is a result of the processing valuable information that came to me in two ways. First, it is the education from music teachers approaching in that way the scientific part of it and from musicians who I worked with from time to time about the practical part. The second way is the learning that has to do with matters of style, morals and strategy that I gather from simple people who I believe they are also important teachers.
One more significant reason that interest me and made me compose the specific melodies was the poetic collection of my dear philologist Georgios Temekenidis from the peaceful way he writes his verses. They added two more melodies with my own verses and my dear, Dimitris Pirinos.
The participation of the remarkable musicians-friends and partners, as well as the two ladies’ excellent rendering who are part of this activity, played an important role who did their best in order to reach that magnificent result and I am much obliged as they believed in me and helped a lot to make my dream come true.
All the recordings were done with natural musical instruments except from the string musical instruments and “pizzicato” that were recorded with midi in No 6.
It also has to be said that no intervention was done in authenticity of the sound by electronic methods.
A trip to the bright, blue, clean sky, the rustle of the leaves in the forests, the bird’s flapping and the sound of the wave on the beach is everything you can imagine. It’s the only truth, in other words.
Kasouras Vasilis.



Κλαυσίγελως

 


«Κλαυσίγελως»

«μουσική θεάτρου»

Σύνθεση μουσικής: Βασίλης Θ. Κασούρας
Στίχοι: Βάσω Παπαχαραλάμπους και Βασίλης Θ. Κασούρας




Τραγούδησαν οι ερμηνευτές: Σιάπαντα Κατερίνα, Κασούρας Θ. Βασίλης, Κετικίδου Λίτα.


Έπαιξαν οι μουσικοί:

Κασούρας Βασίλης : ούτι, ταμπουρά, λαούτο πολίτικο, λαούτο στεριανό, jura saz.
Γκουβέντας Κυριάκος : βιολί
Κολοβός Γιάννης : κόντρα μπάσο
Κωτίδης Θεόδωρος : λύρα ποντιακή
Κωφίδης Στέφανος : κρουστά
Βλάχος Λεωνίδας : τρομπέτα

Το παιγνίδισμα της περιπλοκής του θεατρικού λόγου με μουσικές φόρμες, αλήθεια ενώνει τον εσωτερισμό του μουσικού με τον ίδιο το συγγραφέα. Στην προσπάθειά του να προσεγγίσει και να αποδώσει την αίσθηση που περιέχει το γραπτό, με τρόπο συντονισμένο και συνάμα λιτό, χωρίς να αλλοιώσει τη ροή του λόγου, στοχεύει στο να προσδώσει στο συνολικό αποτέλεσμα ακόμα ένα έναυσμα που να το κάνει ξεχωριστό και να το διανθίσει με κατάλληλα συναισθήματα φόρτισης.
Ο στόχος για την απόδοση συγκεκριμένου ήχου και ύφους, που περιέχουν τη γλυκύτητα, την αρτιότητα των συχνοτήτων και το άψογο συνταίριασμα με το λόγο, πετυχαίνεται με την εκτέλεση των μουσικών θεμάτων από ακουστικά -παραδοσιακά- όργανα, όπως το ούτι, το βιολί, τη φλογέρα, το τύμπανο, το λαούτο, τον ταμπουρά.
Η εναλλαγή από χαρά σε λύπη, από σοβαρότητα σε περίπαιγμα, από επικό σε λυρικό ύφος, προσδίδει στη συλλογή ένα διαφορετικό ενδιαφέρον.
Η καλλιτεχνική δημιουργία του αγαπητού Κώστα Μπότα, με την κατάθεση της προσωπικής του άποψης στο σχέδιο και στην απόδοση των εικόνων, οδηγεί τη μουσική αυτή πρόταση σε μια πλούσια διάσταση.



Κοτσιφάκι του ονείρου


 



«Κοτσυφάκι του ονείρου»


Σύνθεση μουσικής: Βασίλης Θ. Κασούρας 
Στίχοι: Γιώργος Τεμεκενίδης





Έπαιξαν οι μουσικοί:

Κασούρας Βασίλης: ούτι, λαούτο πολίτικο, ταμπουρά, jura saz, rubup, λαούτο στεριανό.
Γκουβέντας Κυριάκος: βιολί.
Κολοβός Γιάννης: κόντρα μπάσο.
Αλαγκαμπού Αμίν: κρουστά.


Και οι:

Πετρίδης Ηλίας: πλήκτρα.
Βλάχος Λεωνίδας: τρομπέτα.
Τσακίρης Ευθύμης: φλάουτο.
Τελίδης Γιάννης: μπουζούκι.
Πασχαλίδης Βαγγέλης: σαντούρι.
Τζιόκας Δημήτρης: ακουστική κιθάρα.
Επιτροπάκης Γιώργος: κλασική κιθάρα.
Μάρδας Αγαμέμνωνας: κόντρα μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο στα (5 & 9).
Στεργίου Βασίλης: τύμπανα.


Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Βασίλης Κασούρας και η Κατερίνα Σιαπαντα.


Αισθήσεις






«Αισθήσεις»

ΚΑΣΟΥΡΑΣ Θ. ΒΑΣΙΛΗΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σύνθεση μουσικής: Κασούρας Θ. Βασίλης.




Έπαιξαν οι μουσικοί:

Κασούρας Βασίλης: ούτι, λαούτο πολίτικο, ταμπουρά, λαούτο στεριανό, jura saz, rubup, φωνητικά.
Γκουβέντας Κυριάκος: βιολί.
Αλαγκαμπού Αμίν: κρουστά.
Γραμματικόπουλος Κυριάκος: πλήκτρα.
Αντρεουλάκης Ηλίας: λύρα Κρητική, λύρα πολίτικη.
Ξενούδης Θανάσης: κανονάκι.
Τατσιούλη Ανθή: φωνητικά.

Από την «pyxida records» κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος ακτίνας (cd) του Βασίλη Θ. Κασούρα, με τίτλο «Αισθήσεις - ΙΧΩΡαμα».
Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μουσική πρόταση, ένα έργο οργανικής μουσικής, συνολικής διάρκειας 47:08 λεπτά της ώρας, το οποίο αποτελείται από δέκα επιμέρους μουσικά κομμάτια.

Ο συγκεκριμένος δίσκος ακτίνας παρουσιάζει καινούργιες συνθέσεις του Βασίλη Θ. Κασούρα τις οποίες επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε ο ίδιος, συνεργαζόμενος με τον Κυριάκο Γραμματικόουλο. Εμπνεύσεις προερχόμενες από την ελληνική φύση με τις καταγάλανες ακρογιαλιές της, τα τρεχούμενα γάργαρα νερά στα ποτάμια της, την πνοή του ανέμου στα πανέμορφα ψηλά βουνά της, καθώς και τα αστικά μουσικά ηχοχρώματα. Αγκαλιάζοντας και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με μικρές γεύσεις από τη μακρινή Ινδία, την Ιρλανδία και την Ανδαλουσία, καταλήγουν όλα μαζί συζευγμένα με περίσσιο μεράκι στο τελικό αποτέλεσμα. Το συνολικό άκουσμα που αναδύεται από το έργο, όπου συμμετέχουν εξαίρετοι διακεκριμένοι σολίστες όπως ο Κυριάκος Γκουβέντας και ο Αμήν Αλαγκαμπού, αφήνει ένα άρωμα δροσιάς και είναι εμφανής η κατάθεση ψυχής.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Θ. Κασούρας στο λογύδριο του δίπτυχου ένθετου, «ο αέρας που δημιουργεί τις μελωδίες στα πνευστά καλάμια, το σύρσιμο των δοξαριών που παράγει αρμονικούς ήχους μέσα από τα τοξωτά έγχορδα, το χτύπημα του πλήκτρου που μαζί με τη μουσική αρμονία προσδίδει και ρυθμό από τα νηκτά έγχορδα, καθώς και οι ρυθμικές αγωγές από τα δερμάτινα τύμπανα, συνδυάζοντάς τα με τους ήχους ηλεκτρονικών μέσων, μέσα από την τεχνογνωσία της εποχής μας, καταλήγουν σε ένα ηχητικό αποτέλεσμα όπου γεννιούνται ονειρικές εικόνες, σε μια άλλη νοητή διάσταση, προκαλώντας δυνατές αισθήσεις.»

Το έργο έρχεται να ολοκληρώσει το καλλιτέχνημα της προσωπογραφίας του Βασίλη Θ. Κασούρα στο εξώφυλλο, που δημιούργησε ο Κώστας Μπότας.



Πανύμνητος Μήτηρ




«Πανύμνητος Μήτητρ»

Παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα  και μία καινούργια σύνθεση του Βασίλη Κασούρα, που εξυμνούν την Θεοτόκο.




  
Έπαιξαν οι μουσικοί:

Κασούρας Βασίλης: ούτι, λαούτο, λαούτο πολίτικο, ταμπουρά, rubup, saz, iura saz, φλογέρα, κρουστά.
Γκουβέντας Κυριάκος: βιολί
Πασχαλίδης Βαγγέλης: σαντούρι
Δούσος Γιώργος: κλαρίνο, γκαβάλι
Ανδρεουλάκης Ηλίας: λύρα πολίτικη
Στεφανίδης Αλέξης: λύρα ποντιακή
Ξενούδης Σάκης: κανονάκι
Μακρή Άννα: τρομπέτα
Κολοβός Γιάννης: κόντρα μπάσο
Σοάνης Θανάσης: κρουστά
Πολυχρονίδης Γιάννης: νταούλι

Ισοκρατήματα: Αθανασιάδης Αβραάμ, Σωτηριάδης Γιάννης

Τραγούδησαν οι χορωδίες

Χορωδία Συλλόγου Γυναικών Πυλαίας «η Καπουτζήδα»
Χορωδία ΚΑΠΗ Θέρμης
Χορωδία Συλλόγου Ιμαιρέων Πανοράματος
Χορωδία Μ. Παναγίας και Παλαιοχωρίου Ορεινής Χαλκιδικής
Χορωδία Στανού Ορεινής Χαλκιδικής

Ερμήνευσαν η Καίτη Κουλλιά και ο Βασίλης Κασούρας
  
Αγιογραφία εξώφυλλου: Στουγκιώτη Παρασκευή

Μουσική επιμέλεια, ενορχήστρωση, διεύθυνση χορωδιών Κασούρα Βασίλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΣΟΥΡΑΣ Ο Βασίλης Κασούρας γεννήθηκε στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας στα τέλη του 1963, όπου και βίωσε τα παιδικά του χρόνια μέχ...